Здаровае харчаванне - адзін з асноватворных момантаў здаровага ладу жыцця і, такім чынам, захаванні і ўмацаванні здароўя. Гэта істотны і ўвесь час дзейсны фактар, які забяспечвае адэкватныя працэсы росту і развіцці арганізма. Рацыянальнае здаровае сілкаванне забяспечвае гарманічнае фізічнае і нервова-псіхічнае развіццё дзяцей, павялічвае супраціўляльнасць да інфекцыйных захворванняў і ўстойлівасць да неспрыяльных умоў навакольнага асяроддзя.
Варта памятаць, што харчаванне з'яўляецца адным з найважных фактараў, здольным аказваць негатыўны ўплыў на арганізм дзяцей і падлеткаў пры няправільнай яго арганізацыі.
Правільнае харчаванне – вызначаныя гадзіны прыёму ежы. Пры гэтым ежа размяркоўваецца на працягу сутак па колькасці калорый, набору хімічных элементаў якія змяшчаюцца ў ежы. Акрамя таго, абавязкова ўлічваецца набор страў і іх колькасць. Фізічна здаровым людзям спецыялісты па правільным харчаванні рэкамендуюць есці на працягу сутак тры ці чатыры разы.
Размеркаванне прадуктаў па гадзінах прыёму вельмі моцна залежыць ад складу і энергетычнага патэнцыялу. Напрыклад: прадукты з высокім утрыманнем бялку – мяса, рыба, бабовыя варта ўжываць на сняданак ці абед. Такія прадукты павялічваюць актыўнасць цэнтральнай нервовай сістэмы. Перад сном варта есці кісламалочныя прадукты, садавіна і гародніна. Яны не нагружаюць стрававальныя органы. Не варта ўжываць на ноч чай, кава, вострыя заправы. Так вы можаце актывізаваць нервовую сістэму і парушыць сон. Залішняя колькасць ежы ці яе недахоп таксама пагаршаюць сон. Прыём ежы лепш за ўсё варта пачынаць з салата ці гародніны. Так вы актывізуеце дзейнасць страўніка і павялічыце вылучэнне страўнікавага соку. Для добрай засваяльнасці ежы, яе неабходна старанна перажоўваць.