БЯЛКІ – гэта асноўны пластычны матэрыял для росту, развіцці і абнаўленні арганізма. Яны ўяўляюць сабою асноўныя структурныя элементы ўсіх тканін, уваходзяць у склад вадкага асяроддзя арганізма. Бялкі з ежы расходуюцца на пабудову эрытрацытаў і гемаглабіну, ферментаў і гармонаў, прымаюць актыўны ўдзел у выпрацоўцы ахоўных фактараў – антыцелаў .
Пры недастатковым утрыманні бялку ў рацыёне ў арганізме могуць развіцца цяжкія парушэнні (гіпатрафія, анемія, інш.), часцей узнікаюць вострыя распіраторныя захворванні, якія прымаюць зацяжную плынь. Аднак і лішак бялку можа адмоўна адбівацца на здароўе. Пры працяглым выкарыстанні высокобелкавой ежы пакутуе функцыя нырак і печані, павялічваецца нервовая ўзбудлівасць, часта з'яўляюцца алергічныя рэакцыі, магчымыя інтаксікацыі з прычыны няпоўнага распаду і акісленні бялкоў з адукацыяй таксічных рэчываў.Біялагічная каштоўнасць бялку ў харчовым рацыёне значна ўзрастае пры ўмове здаровага харчавання .